DIGITALIZACE VÝROBY: DNES PŘÍLEŽITOST, ZÍTRA NEZBYTNOST

Publikováno: 08.03.2019

Digitalizace výroby bývá spíše spojována s riziky pro společnost a pracovní trh – ohrožené profese a pracovní místa. Méně často už je uváděno její spojení s řešením nedostatku pracovních sil – firmám v Česku aktuálně chybí stovky tisíc zaměstnanců. Průmysl 4.0 založený na digitalizaci a robotizaci tak jistě má velkou perspektivu.


Česká republika je v robotizaci pracovní síly nad světovým průměrem. Na 10 000 zaměstnanců zde připadá 101 robotů, zatímco světový průměr činí 74. Roboti jsou často jakýmsi symbolem Průmyslu 4.0, je to však poněkud zavádějící.

Hlavním tématem jsou totiž aktuálně data a práce s nimi. Robotická pracoviště se využívají už více než čtyři dekády. Trendem současnosti je ale robot komunikující v reálném čase s širokou škálou měřicích zařízení, kontrolních mechanismů, informační bází objednávek nebo zásob. Digitalizace přináší podniku nové možnosti včetně navýšení výrobní kapacity a zkrácení časů výrobního cyklu.

Z našich zkušeností vyplývá, že mnohé podniky se o možnosti implementace pokročilejších technologií pod heslem Průmysl 4.0 doslechly. V některých případech se už začalo plánovat, ale v mnohých případech jde často o aktivitu prvoplánovou, tedy: „Zavádíme digitalizaci, abychom měli zavedenou digitalizaci“.

Přicházející kapitola investičního plánování často znamená zásadní změny v systému fungování firmy. Je proto nezbytné dbát především na funkčnost daného opatření. Klíčový je znatelný pokrok alespoň v jedné z následujících charakteristik výroby: Rychlost, kvalita, flexibilita, efektivita.

Trendy a možnosti v Průmyslu 4.0 se stále vyvíjí a nikdo nedokáže odhadnout jejich budoucí dopad na průmyslová odvětví. Mnohé firmy však potenciál změn využívají už nyní. Z toho, co je dnes jen jakousi možností a zajímavou příležitostí, může být časem nezbytnost.

EUFC CZ sleduje vývoj Průmyslu 4.0 již několik let. Dokážeme analyzovat specifika vašeho firemního prostředí, identifikovat úzká místa výroby a ve spolupráci s externími specialisty navrhnout optimální řešení. Silným motivačním prvkem pro firmy je také dotační podpora MPO prostřednictvím programů Technologie nebo Inovace.

S orientací v pestré škále podporovaných oblastí a spletitém systému hodnocení vám rádi pomůžeme. Pro více informací se na nás obraťte.

Ing. Adam Estefányi

APEF vznikla v dubnu 2014 v reakci na narůstající problémy s čerpáním dotací EU. Chce působit jako prostředník mezi řídícími orgány a příjemci dotací a pomocí intenzivní spolupráce dosáhnout toho, aby se obě strany navzájem vnímaly jako partneři a usnadnit tak efektivní a transparentní využití prostředků EU.
Apef

Členové apef