Mezinárodní podpora aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z Fondů EHP a Norska – program KAPPA

Publikováno: 25.03.2019

Technologická agentura ČR (TA ČR) připravuje vyhlášení první veřejné soutěže v novém programu KAPPA. Program KAPPA je zaměřen na podporu aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, který je financován Fondy EHP a Norska. Vyhlášení první výzvy se očekává v dubnu 2019. 


Program podporuje mezinárodní spolupráci mezi subjekty z České republiky a partnery z Norska, Islandu a Lichtenštejnska. Řešitelské konsorcium musí být složené z minimálně jednoho subjektu z České republiky a jednoho partnera ze zahraničí z oblasti EHP a Norska. Ideálním modelem spolupráce je vytvoření mezinárodních konsorcia složeného z podniků (včetně malých a středních podnikatelů) a výzkumných institucí.

Cílem programu je posílit rozvoj znalostí založených na výzkumu prostřednictvím mezinárodní spolupráce v aplikovaném výzkumu, a to v oblastech, ve kterých bude shoda se zahraničním partnerem. Spolupráce přinese úspěšné zavádění výsledků výzkumu do praxe, a tím posílí konkurenceschopnost zúčastněných podniků.  

Projekty předkládané do programu KAPPA musí být realizovaný minimálně 24 měsíců. Maximální délka řešení projektu je 5 let. Všechny projekty musí být ukončeny nejpozději do 30.4.2024.

Plánované celkové výdaje programu činní 780 milionů Kč. Z toho účelové výdaje z Finančního mechanismu EHP a Norska činí cca 663 mil. Kč, které budou doplněny prostředky ze státního rozpočtu ve výši 117 mil. Kč. Předpokládána průměrná intenzita podpory na program je 80 % ze způsobilých výdajů.

Bližší informace včetně závazných podmínek první veřejné soutěže budou k dispozici na našich stránkách po jejich zveřejnění TA ČR.

Mgr. Lucie Homoláčová

APEF vznikla v dubnu 2014 v reakci na narůstající problémy s čerpáním dotací EU. Chce působit jako prostředník mezi řídícími orgány a příjemci dotací a pomocí intenzivní spolupráce dosáhnout toho, aby se obě strany navzájem vnímaly jako partneři a usnadnit tak efektivní a transparentní využití prostředků EU.
Apef

Členové apef