OP PIK: BĚHEM TŘÍ ČTVRTIN OBDOBÍ VYČERPÁNA JEN PĚTINA DOTACÍ

Publikováno: 12.04.2019

Programové období 2014-2020 je ve svých třech čtvrtinách. Čerpání Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK), nejdůležitějšího dotačního nástroje pro podnikatele, ale vázne. Jaká je to zpráva pro podnikatele? Čekají na ně ještě nějaké zajímavé dotace? A co se vlastně bude dít pak, po konci období?

OP PIK měl ke konci února podle statistiky MMR v právních aktech jen 54 % z celkové alokace zhruba 105 mld. Kč. V porovnání s ostatními operačními programy je to nejhorší výsledek. Tato hodnota přitom neudává „vyčerpání“ ale pouze „zazávazkování“ – příjemci ještě musí své projekty zrealizovat a následně požádat o proplacení dotací. Ne všem se to povede.

Skutečně proplaceno je pouhých 17 % alokace OP PIK, opět nejméně ze všech OP. Zdaleka nejhorší situace je v prioritní ose (PO) 3 zaměřené na úspory energií: v právním aktu je 31 %, proplaceno je jen 9 % alokace. Největší podíl 60 % alokace v právním aktu má PO 1 orientovaná na výzkum a vývoj, nejvíce proplacených prostředků 22 % pak má PO 2 s dotacemi pro malé a střední podniky.

Proč jsou výsledky tak špatné? OP PIK zatěžují chyby MPO z počátku období. Rozdělení alokace do programů nereflektuje zájem žadatelů – někde se nedostává ani na kvalitní projekty, zatímco jinde prostředky leží. V některých programech je tolik prostředků, že ani nemohou být reálně vyčerpány – záměry na trhu prostě nejsou. A když už by byly, pak u velkých podniků, které však již mají naplněný svůj limit.

Výzvy také byly vyhlašovány pozdě a měly vysoké nároky, což některé žadatele odradilo. Statistiku nevylepšuje ani zdlouhavé hodnocení projektů – v některých výzvách to trvá i přes 14 měsíců, další měsíce zabere uzavření právního aktu. Řada z potenciálních žadatelů pak prostě raději realizuje své projekty bez dotace.

Právě v důsledku špatných výsledků OP PIK přišel v březnu o více jak 6 mld. Kč, které byly přesměrovány na jiné než podnikatelské projekty. Proběhly také částečné vnitřní realokace do lépe čerpaných programů. Situace však ale stále není řešena uspokojivě.

Co z toho plyne pro podnikatele? Současná situace a přístup MPO jim paradoxně nahrává. Podmínky výzev se zjednodušují. Pokud nemá OP PIK skončit blamáží, pak musí MPO přistoupit k dalším realokacím prostředků do zajímavých programů zaměřených například na výzkum a vývoj nebo malé a střední podniky a přerozdělit tak, co se dá. Výzvy pak OP PIK bude vyhlašovat zřejmě ještě v roce 2022.

A dál? V roce 2021 začne další sedmileté období. V něm bude mít Česko od EU asi 20 mld. EUR, o 4 mld. EUR méně než v současném období. V únoru vláda schválila strukturu nových operačních programů. MPO bude řídit nový OP Konkurenceschopnost. Na podrobnosti je brzy. Lze ale předpokládat podporu výzkumu, vývoje a inovací výrobků i procesů, dotace na energetické úspory nebo využití brownfieldů. Rozhodovat se bude už na konci letošního roku.

Ing. Dalibor Pituch

APEF vznikla v dubnu 2014 v reakci na narůstající problémy s čerpáním dotací EU. Chce působit jako prostředník mezi řídícími orgány a příjemci dotací a pomocí intenzivní spolupráce dosáhnout toho, aby se obě strany navzájem vnímaly jako partneři a usnadnit tak efektivní a transparentní využití prostředků EU.
Apef

Členové apef