Technologie – Průmysl 4.0: složitá cesta k zajímavým dotacím

Publikováno: 07.05.2019

Zajímavé dotace na nové technologie v malých a středních firmách přináší výzva IX programu Technologie – Průmysl 4.0. Ministerstvo průmyslu a obchodu však nastavilo laťku poměrně vysoko. Nejzásadnějším limitem pro žadatele jsou nevýrobní technologie, které musí činit alespoň dvě třetiny rozpočtu projektu. Co to je a jak je do projektu dostat?

Nevýrobní technologie zabezpečují podpůrné procesy výroby. Nejedná se ale o nevýrobní části jinak výrobních strojů, např. kostru, kapotáž nebo přívody médií. Nevýrobní technologie neprovádí změnu zpracovaného vstupu, s výrobkem nebo materiálem manipulují, měří nebo ho sledují, také mohou nevýrobní procesy zajišťovat. Dále může jít o diagnostiku, sběr a zpracování dat nebo komunikaci strojů a/nebo zaměstnanců.

Průmysl 4.0 není výhradně o automatizaci. Robotické stroje přišly s předchozí, třetí průmyslovou revolucí v 70. letech. Tématem čtvrté průmyslové revoluce je digitalizace výroby – propojení výrobních procesů, buněk i podniků. Množství získaných dat se mění na užitečné informace. Prostřednictvím digitalizace mohou firmy dosáhnout nové úrovně efektivity, možností, kapacity i kvality své výroby – tedy dlouhodobě udržitelné konkurenceschopnosti.

Dotační projekt se primárně zaměří na propojení (nových nebo stávajících) výrobních technologií (také) prostřednictvím nevýrobních technologií tak, aby byla zabezpečena autonomní obousměrná komunikace výrobního procesu. Složité? Ano, laťka je vysoko. Zjednodušeně, firma ve své výrobě buď už dosáhla určitého stupně digitalizace a rozvine ho, nebo se k tomuto stupni prostřednictvím projektu přiblíží.

Náklady na nevýrobní technologie musí být alespoň dvě třetiny rozpočtu projektu. Co lze pořídit? Inteligentní sklady včetně čteček kódů a čipů, manipulační technologie jako autonomní vozíky nebo dopravníky, stacionární podavače nebo manipulátory a robotická ramena, přípravky a kalibry pro manipulaci s objekty, čidla ve výrobě a na strojích sledující různá data, samozřejmě sítě včetně bezdrátových. A také informační systémy a software včetně algoritmů umělé inteligence.

A co zbylá třetina rozpočtu? Za tu si žadatelé mohou (ale nemusí) pořídit prakticky jakýkoliv výrobní stroj.

 

Ing. Dalibor Pituch

APEF vznikla v dubnu 2014 v reakci na narůstající problémy s čerpáním dotací EU. Chce působit jako prostředník mezi řídícími orgány a příjemci dotací a pomocí intenzivní spolupráce dosáhnout toho, aby se obě strany navzájem vnímaly jako partneři a usnadnit tak efektivní a transparentní využití prostředků EU.
Apef

Členové apef