TREND – NOVÁ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE VE FIRMÁCH

Publikováno: 19.06.2019

Nový dotační program TREND je zaměřený na výzkum a vývoj ve firmách a jejich spolupráci s výzkumnými organizacemi. TREND je nástupcem programu TRIO a je podobný programu Aplikace. TREND je ale financován z národních zdrojů a spravuje jej TA ČR. V příštích 5 letech TREND nabídne 15 mld. Kč. Právě otevřená 1. veřejná soutěž má alokaci 2 mld. Kč, cílí na zavedené firmy se zkušenostmi s výzkumem a vývojem a to nejdůležitější: příjem návrhů projektů končí už 11. července. Míra dotace je od 25 do 70 % dle velikosti podniku, výzkumné organizace dostanou dotaci až 90 %.

Většina firem, které již v minulosti žádaly o podporu na výzkum a vývoj, zná podmínky a terminologii programu Aplikace z OP PIK. TREND nevyžaduje po velkých podnicích vytváření konsorcií s malými firmami, také nelimituje žadatele ve výzkumných aktivitách projektu a používá mírně odlišnou terminologii. 

TREND naopak pečlivěji sleduje tematické zařazení projektu. Při přípravě žádosti je potřeba vybrat vhodná témata národních i evropských priorit výzkumu v kombinaci s tématy centrální evidence projektů a také klíčovými technologiemi, tzv. KET’s. Cílem projektu může být např. prototyp, užitný vzor, poloprovoz nebo software a další.

Na co mohou firmy získat podporu? Předně na osobní náklady (včetně případných stipendií pro studenty), dále na smluvní výzkum, cestovné, ale také všechen materiál a komponenty potřebné pro práci na projektu, či nepřímé náklady v podobě nájemného a energií. Dotovat není možné investice, ale pouze odpisy používaných strojů a zařízení.

Návrh projektů se podává přes systém ISTA společně s představením projektu, marketingovou studií a ekonomickými přínosy projektu. Hodnotící kritéria tvoří z 60 % tři hlavní oblasti: technická úroveň řešení, uplatnitelnost výsledků na trhu a ekonomické přínosy projektu. Proces hodnocení má být poměrně rychlý: návrh může získat až 3 x 100 bodů + 30 bodovou tematickou bonifikaci.

 

Ing. Ondřej Hora

APEF vznikla v dubnu 2014 v reakci na narůstající problémy s čerpáním dotací EU. Chce působit jako prostředník mezi řídícími orgány a příjemci dotací a pomocí intenzivní spolupráce dosáhnout toho, aby se obě strany navzájem vnímaly jako partneři a usnadnit tak efektivní a transparentní využití prostředků EU.
Apef

Členové apef