Druhé pololetí ve znamení další vlny dotací pro podnikatele

Publikováno: 25.07.2019

Ve zbytku léta a na podzim se podnikatelům naskytne řada nových dotačních příležitostí. Aktuálními tématy jsou především úspory energie, modernizace podnikatelských nemovitostí, výzkum a vývoj nebo obnovitelné zdroje energie.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) již vyhlásilo výzvu v programu Úspory energie. Předmětem podpory je široká škála energeticky úsporných opatření. Žadateli o podporu mohou být malé, střední a velké podniky. Nově jsou mezi podporované sektory zařazeny i ubytování, stravování, kulturní, zábavní a rekreační činnosti. Příjem žádostí je od 16.9.2019 do 30.4.2020.

MPO vyhlásilo i dvě výzvy v programu Nemovitosti. Výzva „Uhelné regiony“ se týká projektů malých a středních podniků (MSP) na území Karlovarského, Ústeckého nebo Moravskoslezského kraje. Předmětem podpory je rekonstrukce technicky nevyhovujícího objektu (brownfieldu) na podnikatelský objekt. Žádosti bude možné podávat od 16.10.2019 do 16.3.2020. Výzva „Cestovní ruch“ je určena pro MSP na projekt modernizace brownfiledu na zařízení cestovního ruchu na území některé z 57 vymezených obcí. Příjem žádostí bude probíhat až do 31.3.2020.

Vyhlášena je i výzva v programu Technologie, Průmysl 4.0. Podporovány budou výrobní a nevýrobní technologie v MSP a jejich propojení autonomní obousměrnou komunikací (informačním systémem) do výrobního procesu. Žádosti o podporu bude možné podávat od 23.9.2019 do 16.12.2019.

Koncem července plánuje MPO vyhlásit také výzvu v programu Obnovitelné zdroje energie, která bude členěna podle 7 dílčích aktivit: Větrné elektrárny, Solární kolektory, Teplená čerpadla, Výtopny na biomasu, Malé vodní elektrárny, Biomasa – KVET a Vyvedení tepla z bioplynových stanic. Příjem žádostí bude probíhat od září do konce března příštího roku.

Na září pak MPO připravuje výzvy v prioritní ose 1, zaměřené na zavádění inovací ve firmách (program Inovace), na podporu výzkumu a vývoje (program Aplikace) nebo rozvoj center průmyslového výzkumu, vývoje a inovací (program Potenciál). Konkrétní termíny vyhlášení výzev budou ještě upřesněny.

Operačním programu Životní prostředí probíhá do konce října příjem žádostí v prioritní ose 4 zaměřené na ochranu a péči o přírodu a krajinu. Na září jsou plánovány výzvy v oblasti materiálového a energetického využití odpadů.

Operačním programu Doprava lze podávat žádosti o podporu na rozvoj infrastruktury pro alternativní paliva – páteřní a doplňková síť dobíjecích stanic (elektromobilita) a vodíkové plnicí stanice. Do konce listopadu běží rovněž výzvy v tematické oblasti zaměřené na vytvoření podmínek pro zvýšení využívání veřejné hromadné dopravy ve městech v elektrické trakci. Očekává se vyhlášení výzev na překladiště a přepravní jednotky kombinované dopravy.

Pomalu se rozjíždí „Norské fondy“. V létě 2019 by měly být postupně vyhlášeny výzvy mj. v tematických oblastech: Kultura (podpora ochrany a obnovy movitého a nemovitého kulturního dědictví), Věda a výzkum (podpora mezinárodní spolupráce subjektů z ČR s partnery z Norska, Islandu a Lichtenštejnska) nebo Životní prostředí (zlepšení stavu životního prostředí v ekosystémech nebo snižování negativního vlivu lidské činnosti na kvalitu prostředí).

Mgr. Ladislav Kučera

APEF vznikla v dubnu 2014 v reakci na narůstající problémy s čerpáním dotací EU. Chce působit jako prostředník mezi řídícími orgány a příjemci dotací a pomocí intenzivní spolupráce dosáhnout toho, aby se obě strany navzájem vnímaly jako partneři a usnadnit tak efektivní a transparentní využití prostředků EU.
Apef

Členové apef